Elindult a HoPS-osok 6. szezonja az arénában

2017-10-02

A képen: Szódával Elmegy vs Inkább Ne!

„Percenként tucatnyi különböző szituációt elemeznek, lehetséges végkimenetelekkel kalkulálnak, terveznek és kiviteleznek”

Gyakorlatilag minden változatlan, kivéve, ami nem. A kocsmasportok hősei mostantól egészen november 30-ig, minden csütörtökön csapatokba rendeződve mérkőznek meg egymással a darts, csocsó és biliárd sportágakban, azonban a HoPS két jelentős újdonsággal is büszkélkedhet. Egyrészt megújult a honlapunk, másrészt Schwarcz Ádámmal bővült a HoPS háttércsapata! Ádi szövegeivel ezentúl a blogon és Facebookon is találkozhattok. Következzen is egy beszámoló a tollából, így látta ő az első forduló eseményeit.

Csütörtök koraeste. Épp befordulok a Zichybe. Azon gondolkodom, hogy kinek mit jelenthet a hétnek ezen pontja. Mit jelenthet a Heroes of Pub Sports résztvevői számára a szezonbéli csütörtök este. Versengést fogok látni vagy egymással kellemesen kokettáló baráti társaságokat? Budapest a menetrend szerinti koncertjét tartja. Egy-egy egyetemista rigmus, tébolyult, brit legénybúcsú, feszült sofőrök cifra szentségelése, és a mindenki fejében hangosodó belső zúgás. Ennek a kórusnak nincs két ugyanolyan dala. Aláereszkedem a Noiret lépcsőin.

LET’S GET READY TO HUMBLE

Az ütem és a dallam egy pillanat alatt vált, nincs átkeverés. Pultos csapol, golyó koccan, Nagy Feró meg konok módon tartja magát a 8-8-8-as beosztáshoz. A zegzúgos biliárdszalon alagsorában könnyű felismerni a HOPS-osokat. Ugyanis az már első blikkre levehető, hogy itt sokan ismerik egymást, közösséggel van dolgunk. Egyenpólok, saját dákók, tanakodó klikkek. A játékasztalokhoz vezető úton Marcsi és Tomi most még szervezői minőségben fogadja a csapatokat. A régi ismerősök mellett új beszállók is készen állnak a „hősök” közé lépni.

Egyenpólok, saját dákók, tanakodó klikkek.

A történet egyszerű, három klasszikus kocsmasport: biliárd, darts, csocsó. Nem elég egyben jeleskedni, a túléléshez mind a három műfajban le kell tenned a névjegyed. Egy csapat az két fő, a kocsmatriatlon küzdelmei során pedig párosban és egyéniben is muszáj bizonyítani. Az Élő-pontrendszerre alapuló összegzés minden egyes apró részletre kiterjed, így az egyszeri résztvevő minden egyes csocsógóllal, eltett feketével, megdobott kiszállóval súlyt ad önmagának és csapatának is. Rövid helyezkedés, papírmunka után ki is alakulnak a kvartettek, az egymásnak feszülő párosok. ELINDULT AZ ŐSZI HOPS SZEZON!

ÖLRE vagy BABRA

Ahogy az egyes termek között mászkálok, igyekszem beszédbe elegyedni az összpontosító versenyzőkkel. Teszem mindezt roppantmód óvatosan, mert percenként tucatnyi különböző szituációt elemeznek, lehetséges végkimenetelekkel kalkulálnak, terveznek és kiviteleznek. Ki hatékonyan, ki kevésbé, de minden egyes következő próbálkozáshoz több információ áll rendelkezésre. Hiába a kocsmasport – kívülállók számára – némileg degradálónak ható terminusa, ez bizony sport a javából. Ha akadt volna ezzel kapcsolatban bármiféle előzetes kérdőjel bennem – minimálisan – az az első 5 perc után ponttá vált. Ponttá a francokat, felkiáltás ez. Kőkemény agyjáték, koordináció, fókusz. Mindez munka, a jó öreg mókuskerék negyedik napja után. „SZHÉÉÉPPP, ezt ugattam, császár vagy!!!” Hiába nincs kint az Eurosport stábja – a csapatoknak be kell érnie  a saját kiváncsiságommal és ad-hoc jellegű „riporterkedésemmel” -, ez itt egy ’trú’ sportrendezvény.

Kőkemény agyjáték, koordináció, fókusz.

Ahogy haladunk előre az időben egyre töb szakkifejezés megismerésével és anekdotával gazdagodom. Megtudom, hogy egy kifejezetten ügyes csocsójátékosnál nemrég kellett glettelni a falat, mert a HoPS iránti fanatizmus gyümölcseként kőkeményen körbedobták az otthonra vett Darts-táblát. „A helyszíni dákókkal óvatosan!” – vagyis a bérelhetőt megviseli a sok kéz, és csocsóban is van élet a „snake” után.  Ahogy kémlelem az adott meccset, akarva akaratlanul emberi, a versenytől teljesen elkülönülő beszélgetéseknek vagyok fültanúja és azt hiszem ez az a pont, amikor talán a legfontosabb puzzle-darabot sikerült beraknom a saját táblámra.”Na, valaki bemondhatná, hogy szááááááááznyolcvaaaan! Mondjuk te?”

”Na, valaki bemondhatná, hogy szááááááááznyolcvaaaan! Mondjuk te?”

Egy HoPS forduló alatt 4 felnőtt ember körülbelül 2 órát tölt egymással, hol izgalmas, feszült kontextusban, a szünetben pedig oldott, baráti légkörben. A versenysorozat és a műfaj sajátjának tartom, hogy itt a kompetíció mellett van alkalom bekukkantani az ellenfél privát birodalmába, humorába, gondolataiba. A csatázás, a küzdőszellem, a heti feszkó levezetése fontos, de az új ismertségek, a tágabbra nyíló ablakok legalább ennyire adják a rendezvény zamatát. „B…..ameg, lement a fehér is!”

„B…..ameg, lement a fehér is!”

TEJBEGRÍZ

Sokak heti menetrendjében a csütörtök egyfajta lélektani határ. Egyeseknek az irodai keresztút azon fázisa, ahol már látni a fényt. Hedonistább társaink, egyenesen kispéntekként aposztrofálják. És ott vannak a „HoPS-OSOK”, akiknek a csütörtök valami egészen más. Nekik a Noiret az aréna és a közösségi tér egyben.

És ott vannak a „HoPS-OSOK”, akiknek a csütörtök valami egészen más. Nekik a Noiret az aréna és a közösségi tér egyben.

Itt a haver néha csípkelődő ellenfél, az ősi rivális mosolygós cimbora. A határok elmosódnak, és ez a tejbegríz összekutyulásával ellentétben a ’Heroes of Pub Sports’ esetében nekem nagyon guszta volt. Jóllaktam és továbbra is éhes vagyok!

Schwarcz Ádám

Csütörtökön folytatjuk a szezont, várunk mindenkit sok szeretettel!

Kapcsolódó cikkeink